main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 februari 2024 — 09:44

Krijgt Rutte concurrentie uit Roemenië voor NAVO-scepter? ‘Zelfs Orbán schijnt hem niet te pruimen’

Na twee jaar oorlog in Oekraïne, staan de verhoudingen op het wereldtoneel op scherp. De nieuwe NAVO-chef wacht een behoorlijk takenpakket. Wordt dat premier Mark Rutte of gaat alsnog iemand anders met de scepter aan de haal? “Rond de twintig landen van de 31 zijn al aan boord voor Rutte en dat is wat telt”, vertelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Mocht Rutte de nieuwe NAVO-baas worden, dan is dat goed nieuws voor Oekraïne, zegt Van de Roer. “Rutte is een oliemannetje in Europa gebleken. Een voorhoedespeler als het gaat om steun aan Oekraïne. Een harde operator.”

Roemeense concurrent

Inmiddels geniet Rutte veel steun binnen de NAVO. “Gisteren werd zijn naam voor het eerst openlijk genoemd door de Amerikanen. Daarna volgden de Britten, Fransen en Duitsers.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Plots kwam daar opeens een Roemeens konijn uit de hoge hoed: president Klaus Johannis. Hij wil mogelijk ook een gooi doen naar de baan. “Of die kans maakt is zeer de vraag”, reageert de diplomatiedeskundige. “Een deel van Oost-Europa zegt dat er een geografische balans moet zijn. De West-Europeanen zeggen: wij gaan een Balt geen secretaris-generaal van de NAVO maken, want jullie zijn veel te triggerhappy onder druk van Poetin.”

Dat Johannis mee gaat dingen om secretaris-generaal van de NAVO te worden, kan volgens Van de Roer in potentie vertraging opleveren. “Rond de twintig van de 31 landen zijn al aan boord voor Rutte en dat is wat telt.” Daarnaast “schijnt zelfs Orbán Johannis niet te pruimen”, stelt Van de Roer.

Dubbele agenda

Mogelijk houdt de Roemeense president er een dubbele agenda op na. “Hij probeert op twee paarden te wedden. Als hij dit niet binnenhaalt, kan hij in de Europese Raad Charles Michel opvolgen.” Dat is mogelijk het plan van Johannis, maar of dat ook lukt? “In diplomatieke kringen wordt dit uitgelegd als een kamikazeactie.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Van de Roer sluit niet uit dat dit nog tot discussie gaat leiden. “Dan is het de vraag of de Amerikanen hun poot stijf houden, in combinatie met Berlijn, Londen en Parijs, en zeggen: ‘Wij willen Rutte’.”

Spanningen wereldtoneel

Nu de oorlog in Oekraïne al twee jaar duurt, is “blokvorming” zichtbaar, vertelt Van de Roer. “China gedoogd Poetin en andere landen sluiten aan. Indonesië, India, Mexico, Brazilië. Tegelijkertijd wordt Europa assertiever. Niet meteen slagvaardiger, maar wel assertiever.”

Volgens Van de Roer toont Europa aanpassingsvermogen. “Er was angst voor een nucleaire escalatie en aan de andere kant angst om Oekraïne te verspelen, of dat Poetin nog een ander land binnenvalt. Daartussen moddert Europa af en toe met wapens, meer geld en sancties, maar het gebeurt wel. Er is onlangs 50 miljard euro uitgetrokken om de Oekraïense overheid te steunen komende jaren.”

Lees ook:

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer